Contoh Soalan Matematik Akauntan W41

Peperiksaan Akauntan W41 (Akauntan) sesi ambilan 2015 kini hanya mempunyai 3 Seksyen pernilaian berbeza.

Berdasarkan format peperiksaan Akauntan terkini yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia peperiksaan kali ini hanya akan melibatkan 3 Seksyen utama peperiksaan iaitu:

Setiap Seksyen yang berbeza akan dicorakkan dengan pelbagai jenis soalan yang bakal menguji kemahiran, kefahaman dan daya pemikiran calon.

CONTOH SOALAN MATEMATIK AKAUNTAN W41

Di bawah sedikit maklumat dan beberapa Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Matematik Akauntan W41. Harap dapat memberi gambaran awal kepada calon.

Soalan matematik akan diajukan dalam Seksyen B. Pastikan anda memberi perhatian kepada konsep matematik mudah di mana kebanyakan soalan bertaraf SPM akan menguji anda.

SEKSYEN B: DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Bahagian ini berkaitan dengan Matematik dan mempunyai pecahan topik berikut:

(i) kemahiran logik
(ii) kemahiran menginterpretasi data
(iii) konsep-konsep matematik

Berikut merupakan contoh soalan daya menyelesaikan masalah matematik Akauntan mengikut pecahan topik yang terlibat.


 

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

contoh soalan kemahiran logik exam ptd
.
contoh soalan kemahiran logik exam ptd
.

.

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

Kemahiran Menginterpretasi Data Exam Akauntan
.
Contoh Soalan Kemahiran Menginterpretasi Data Exam Akauntan
.
(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

Calon-calon siswazah jurusan matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

CONTOH SOALAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41
.
CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41
.

 

PANDUAN PEPERIKSAAN AKAUNTAN

Melihat kembali contoh-contoh soalan di atas, ianya merupakan soalan umum yang berkaitan dengan pengetahuan asas calon, kefahaman tentang konsep Matematik dan setiap soalan tersebut mempunyai perkaitan secara tidak langsung dengan tugas seorang Akauntan.

Kepada calon yang mempunyai pengetahuan asas tentang matematik dan sudah terbiasa dengan topik soalan sebegitu sudah tentu tidak menjadi masalah untuk mereka memberikan jawapan. Namun bagaimana dengan calon yang tidak biasa menghadapi peperiksaan yang dianjurkan SPA Malaysia sebelum ini. Sudah tentu agak sukar.

Kepada calon yang terlibat dalam peperiksaan Akauntan nanti, pihak kami akan menghebahkan jualan Panduan Khas Peperiksaan Akauntan W41. Untuk mendapatkan panduan tersebut anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini melalui fungsi langganan pembelian di bawah atau terus sahaja ke web jualan untuk mendapatkan panduan tersebut.

Ingat, panduan ini merupakan panduan utama yang dihasilkan untuk membantu para calon Peperiksaan Akauntan W41. Ia lengkap dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Akauntan W41, nota ringkas dan skema jawapan yang akan membantu calon sebagai persediaan awal.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Rujukan Peperiksaan Akauntan W41
Rujukan Peperiksaan Akauntan W41

 BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

atau

LANGGAN MENDAPATKAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

(Anda Perlu Melanggan Untuk Mendapatkan Review Copy Percuma)

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan contoh soalan peperiksaan Akauntan W41, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon peperiksaan Akauntan W41. Anda boleh mendapatkan panduan tersebut nanti.

Kepada calon Peperiksaan Akauntan 2015 yang telah melanggan, anda hanya menunggu email pembelian yang akan di hantar terus ke email anda. Pastikan anda tidak terlepas.

Tinggalkan Pendapat Anda..