Peperiksaan Bertulis Akauntan W41

Pembelian Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Bertulis Akauntan sudah boleh dilakukan melalui link di bawah. Anda juga boleh download review copy Panduan Khas tersebut melalui link berikut.

Untuk membeli terus ke:

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

Download Review Copy Panduan Khas:

DOWNLOAD REVIEW COPY PANDUAN AKAUNTAN W41

Pastikan anda melanggan sebagai pembaca laman ini untuk tidak terlepas peluang anda mendapatkan panduan tersebut. Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah.

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN AKAUNTAN

Jawatan Akauntan Gred W41 merupakan jawatan yang diwujudkan di bawah Jabatan Akauntan Negara Malaysia. Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Akauntan W41 akan berkhidmat sama ada di bawah Kementerian, Jabatan-jabatan atau Agensi-agensi yang berkaitan dengan Jabatan Akauntan Negara.

Secara umumnya, seorang Akauntan W41 akan melaksanakan tugas berkaitan dengan fungsi perakaunan dan kewangan. Selain dari fungsi audit, laporan kewangan dan perbendaharaan.

TUGAS SEORANG AKAUNTAN W41

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Akauntan Gred W41;

Mengendalikan pengurusan keseluruhan fungsi-fungsi perakaunan dan kewangan pejabat-pejabat Kerajaan, meliputi melaksanakan analisis laporan kewangan serta fungsi perbendaharaan.

Untuk menyandang jawatan Akauntan W41, calon perlulah dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan. Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan di panggil untuk menghadiri temuduga.

Namun berdasarkan maklumbalas yang di terima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam Peperiksaan Bertulis Akauntan Gred W41.

KEGAGALAN CALON DALAM PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

Pelbagai faktor yang menyumbang kegagalan calon dalam peperiksaan tersebut. Antara yang paling utama ialah tidak tahu format menjawab dan jenis soalan yang di tanya dalam peperiksaan tersebut.

Dalam penulisan kali ini, pihak Laman Kerjaya ingin berkongsi dengan anda contoh soalan peperiksaan Akauntan Gred W41. Ianya merupakan contoh agar anda mendapat idea dan gambaran jelas jenis soalan yang mungkin di tanya.

Untuk makluman ia sebahagian dari Nota Khas dan Panduan Akauntan W41 yang terkandung di dalam ebook Akauntan W41 yang akan di buka untuk jualan nanti. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan salinan panduan tersebut melalui link di bawah.

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan Gred W41 Malaysia

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

Sebagai alternatif, anda juga boleh melanggan sebagai pembaca laman ini. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email anda apabila jualan di buka nanti.

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN AKAUNTAN WA41

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

FORMAT PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

Untuk makluman anda, kali terakhir peperiksaan Akauntan berlangsung ialah pada Ogos 2012 yang lalu. Mengikut format peperiksaan terdahulu, peperiksaan Akauntan 2014 kali ini tidak banyak bezanya.

Secara umumnya berikut merupakan format peperiksaan Akauntan W41 yang perlu anda ketahui sebagai seorang calon.

   1. Bahagian A (Pengetahuan AM)
   2. Bahagian B (Daya Menyelesaikan Masalah)
   3. Bahagian C (Esei Bahasa Melayu)
   4. Bahagian D (Esei Bahasa Inggeris)

Peperiksaan ini mempunyai 4 bahagian utama. Setiap bahagian disesuaikan dengan tahap peperiksaan W41 yang akan menguji daya pemikiran calon. Jadi persediaan sebaiknya anda perlu lakukan untuk menjawab dan lulus dengan cemerlang.

Berikut merupakan sedikit perkongsian mengenai huraian topik peperiksaan Akauntan dan contoh soalan setiap bahagian.

CONTOH SOALAN PENGETAHUAN AM AKAUNTAN GRED W41

Berikut merupakan contoh soalan Seksyen A Pengetahuan AM Akauntan Gred W41 yang mungkin di tanya. Ianya bukan soalan ramalan. Anda boleh menjadikan set soalan di bawah untuk mendapatkan gambaran jenis soalan, topik dan tajuk yang mungkin di tanya dalam peperiksaan nanti.

Anda boleh mendapatkan contoh soalan Akauntan Gred W41 ini melalui link pembelian di atas atau di bawah.

Contoh Soalan Pengetahuan Am Akauntan W41

CONTOH SOALAN MATEMATIK AKAUNTAN GRED W41

Berikut merupakan contoh soalan Seksyen B Matematik Akauntan Gred W41 yang mungkin di tanya. Ianya bukan soalan ramalan. Anda boleh menjadikan set soalan di bawah untuk mendapatkan gambaran jenis soalan, topik dan tajuk yang mungkin di tanya dalam peperiksaan nanti.

Anda boleh mendapatkan contoh soalan Akauntan Gred W41 ini melalui link pembelian di atas atau di bawah.

Contoh Soalan Matematik Akauntan W41

CONTOH SOALAN BERKAITAN GTP AKAUNTAN GRED W41

Berikut merupakan contoh soalan Seksyen Khas GTP Akauntan Gred W41 yang mungkin di tanya. Ianya bukan soalan ramalan. Anda boleh menjadikan set soalan di bawah untuk mendapatkan gambaran jenis soalan, topik dan tajuk yang mungkin di tanya dalam peperiksaan nanti.

Anda boleh mendapatkan contoh soalan Akauntan Gred W41 ini melalui link pembelian di atas atau di bawah.

Contoh Soalan GTP Akauntan Gred W41

DAPATKAN CONTOH SOALAN AKAUNTAN GRED W41

Anda boleh mendapatkan contoh soalan Akauntan Gred W41 melalui link berikut. Jualan akan di buka dalam jangkamasa terdekat. Jadilah antara yang terawal mendapatkan panduan ini untuk persediaan peperiksaan anda.

Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan W41 Malaysia

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

Sebagai alternatif, anda juga boleh melanggan sebagai pembaca laman ini. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email anda apabila jualan di buka nanti.

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN AKAUNTAN WA41

(Pastikan Anda Semak Email Anda Untuk Sahkan Langganan)

APA YANG TERKANDUNG DALAM PANDUAN KHAS AKAUNTAN GRED W41

Segala ilmu serta informasi yang terkandung di dalamnya merupakan ilmu serta informasi yang ‘real’, yang datang dari pengetahuan serta pengalaman mereka yang telah pun berjaya dalam peperiksaan W41.

Inilah satu-satunya panduan yang boleh anda gunakan bagi mencapai impian menjawat jawatan kerajaan.

Berikut merupakan apa yang akan anda dapat sekiranya anda memiliki panduan Peperiksaan Akauntan W41 ini.

 • Panduan ebook yang lengkap dimana ia menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.
 • Ianya bukan setakat lengkap malah dihuraikan secara terperinci
 • Juga dibekalkan dengan Contoh Soalan Exam Akauntan W41 beserta jawapan kepada Contoh Soalan Exam Akauntan W41.
 • Soalan berkaitan GTP banyak ditanya dalam peperiksaan kerajaan 2012. Nota khas GTP merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Anda akan menerima maklumat Peperiksaan Akauntan W41 beserta contoh soalan dan jawapan sebagai persediaan anda. Selain itu, sebagai persediaan tambahan, pihak kami juga akan menghantar emel secara berkala kepada anda yang mengandungi maklumat lanjut berkaitan exam berkenaan.

Namun anda perlu ingat, setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan panduan. Namun dengan adanya panduan sebegini, anda boleh mempersiapkan diri anda sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Akauntan W41 nanti.

Dapatkan di sini sekarang sekiranya anda memilih untuk lulus.

BELI PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN AKAUNTAN W41

Sebagai alternatif, anda juga boleh melanggan sebagai pembaca laman Akauntan Malaysia melalui fungsi langganan di bawah. Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email anda apabila jualan di buka nanti.

Tinggalkan Pendapat Anda..

9 COMMENTS

 1. Pusat peperiksaan telah ditukar kepada pergi Sandakan. Inilah pertama kali saya memohon jawatan ini. Jadi harap boleh handle the peperiksaan kali ini.

 2. Salam admin, lokasinya di maeps, mardi. Saya dah menghadiri kali ke 3 termasuk tahun ni. Harapan kali ni insya Allah saya berjaya dengan sebaik mungkin dan mencapai kejayaan yang cemerlang

 3. THIS IS MY FIRST TIME ATTND THE EXAM,VRY EAGRLY WAITING FOR THT N TIS MOVMNT I WISHING ALL THE VERY BEST TO ALL MY FRIENDS WHOM GOING TO ATTEND THE EXAM….PREPARED WELL N MAY GOD BLSS EVRYONE US….. :):)

  • Be prepared and rest well. Sure you can do well in this examination. Don’t forget to get our Panduan Peperiksaan Bertulis Akauntan W41 on 1st May. We will share more tips there.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here